Eindejaarstips 2020

By in

TARIEFSVERLAGING BOX 1

Vanaf 2021 gaat het tarief voor de inkomstenbelasting in de eerste schijf van box 1, het belastbaar inkomen uit werk en woning, omlaag. Over de eerste € 68.507 betaal je in 2021 37,10% belasting, dit jaar is dat nog 37,35%
Ditzelfde geldt voor de vennootschapsbelasting. Een BV betaalt in 2021 over de eerste € 245.000 winst 15% vennootschapsbelasting. Dit jaar is dat nog 16,5% .
Het kan daarom voordelig zijn om kosten van je bedrijf naar voren te halen en nog dit jaar te maken.

INVESTERINGSAFTREK

Het einde van het jaar nadert met rasse schreden. Hoogste tijd om te kijken of je dit jaar nog gebruik kunt maakt van de investeringsaftrek.
Heb je dit jaar al wat grote aankopen gedaan, maar zit je nog onder de € 2.400 en ben je van plan in januari grote aankopen te doen, dan kan het handig zijn om toch deze week nog in actie te komen. Wanneer je namelijk boven de € 2.400 komt levert je dat een extra aftrekpost van 28% van je investeringsbedrag op. Heb je al fors geinvesteerd dan kan uitstellen juist voordeliger zijn.

BELASTING OVER BOX 3 BESPAREN

Je betaalt elk jaar belasting over het vermogen dat op 1 januari in je bezit is.
Door die grote aankoop/verbouwing die je eigenlijk pas in januari hoeft te betalen nu al te betalen heb je op 1 januari minder vermogen en betaal je in 2021 dus minder belasting. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het bedrijf waaraan je betaalt solide is.

VOORLOPIGE AANSLAGEN

In de maand januari rollen de voorlopige aanslagen weer in de bus.
Heb je geen voorlopige aanslag ontvangen dan is het verstandig om te kijken of je die toch niet zou moeten aanvragen. Zeker als ondernemer moet je er rekening mee houden dat je aan het einde van de rit belasting moet betalen.
En dan is het fijn als je die gespreid over het jaar kan betalen. Zo voorkom je ook dat er aan het einde van rit een onaangename verrassing op je deurmat ligt. Heb je over 2020 nog geen of te weinig belasting betaald, dan is dit het moment om een voorlopige aanslag aan te vragen. Wordt deze voor 1 juli van dit jaar opgelegd, dan betaal je daar nog geen heffingsrente (4%) over.
Dat is snel verdiend en scheelt weer toch?

SCHENKEN

Als je wilt schenken aan je kinderen of iemand anders, kan het voordelig zijn dat nog dit jaar te doen en niet begin volgend jaar.
Het bedrag dat je schenkt valt 1 januari 2021 dan niet meer in box 3 en dus betaal je daar in 2021 geen belasting meer over (de peildatum is 1 januari van het jaar).
Als je een bedrag wilt schenken dat hoger is dan de vrijstelling dan kun je dat splitsen. Nu een gedeelte en begin volgend jaar nog een gedeelte. Dan profiteer je twee keer van de vrijstelling.

TIJDELIJKE VERHOGING SCHENKINGSVRIJSTELLING

De schenkvrijstelling voor kinderen en overige verkrijgers word in 2021 tijdelijk verhoogd met € 1.000. Hierdoor wordt de vrijstelling van schenkbelasting € 6.604 per kind en de vrijstelling voor overige verkrijgers € 3.244. Het idee achter deze relatief grote verhoging van de vrijstelling is dat particuliere geldschieters, denk aan familieleden en/of vrienden, op deze manier noodlijdende ondernemers kunnen helpen de coronacrisis door te komen.