4 tips om je goede voornemens ook vol te houden

By in , ,

Januari is altijd de periode waarin mensen aan de slag gaan met goede voornemens. Dat is mooi. Maar we weten allemaal dat 9 van de 10 mensen deze goede voornemens niet volhoudt. Dit komt vaak doordat ze het veranderen verkeerd aanpakken.

Blijvend je gedrag veranderen lukt alleen door een aanpak te volgen die je ook vol kan houden.

De onderstaande 4 tips kunnen je daarbij helpen

Tip 1

Vergroot je zelfvertrouwen door haalbare doelen te stellen. Iedere keer dat je een doel stelt en dat ook niet haalt (omdat het niet reëel is) zul je teleurgesteld zijn. Gebeurt dat een aantal keren dan zul je gaan denken dat het je toch nooit zal lukken. Dat is niet goed voor je zelfvertrouwen. Met kleine haalbaar stapjes kun je ook je doel bereiken.

Tip 2

Geef jezelf complimentjes. Kijk niet alleen maar naar wat niet lukt, maar kijk vooral naar wat er wel goed gaat. En beloon jezelf daar ook voor. Successen mogen gevierd worden. Dat is goed voor je zelfvertrouwen.

 

Tip 3

Schakel je omgeving in. Als je dingen in je eentje moet doen is dat vaak lastiger en zul je het minder makkelijk volhouden. Door je omgeving te betrekken bij je goede voornemens zal deze ook meer rekening met je houden en zullen er minder verleidingen op je pad komen. Je maakt het voor jezelf dus makkelijker. En het is ook fijn om een stok achter de deur te hebben.

Tip 4

Focus niet teveel op het resultaat, maar realiseer je dat gewoontes en gedachtenpatronen veranderen niet iets is dat je zomaar doet. Dat is een leerproces en mag tijd kosten. Lopen heb je ook niet in één dag geleerd. Met kleine stapjes verander je je gewoontes eenvoudig en blijvend.